Wymyśliłam Cię…. Torcik z suszonymi daktylami i orzechami

Z pewnością już ktoś wymyślił podobny przepis setki razy, ale ja robiłam go myśląc o mojej córce. Zastanawiałam się, czy będzie jej smakował i czy chociaż spróbuje, bo jest bardzo uparta i trudno ją namówić do nowych smaków.Tak samo, jak jej dziadek, który nie znosi czosnku. Jednak przemycam go w rozsądnej ilości w różnych potrawach, które zawsze bardzo chwali /szczerze/. Oczywiście nigdy mu tego nie mówię, nawet po fakcie. Dlatego nie wspomniałam nikomu o daktylach.

IMG_0760

A oto przepis:

Biszkopt zawsze wychodzi. nauczyłam się go robić mając 10 lat od cioci Dobruszki, koleżanki mojej mamy. Mama leżała wtedy w szpitalu wiele miesięcy,a ja uczyłam się prowadzić dom. Mieliśmy z tatą mieć gości i chciałam pokazać, że świetnie radzę sobie w kuchni.

Na każde jajko powinno przypadać 3 dag mąki i 3 dag cukru kryształu /3dag = 1 łyżka/. Na dużą tortownicę biorę 8 lub 10 jajek. Na ten, który widzicie na zdjęciach wzięłam 8 jajek. Białka oddzieliłam od żółtek /bardzo dokładnie/. Następnie ubiłam białka robotem na najwyższych obrotach. Kiedy już były prawie ubite na sztywno, powoli zaczęłam dodawać cukier /po jednej łyżce/, cały czas ubijając. Obniżyłam trochę obroty i dodałam żółtka. Oczywiście też starałam się po jednym, ale jak wlecą dwa lub trzy, nie należy się przejmować. W tym momencie odkładamy robot, wyjmujemy z lamusa starą trzepaczkę. Przez sitko przesiewamy 8 łyżek mąki krupczatki / to bardzo ważne, żeby była krupczatka, bo nie robią się grudki/ i starodawną trzepaczką delikatnie mieszamy, udając że trzęsie nam się ręka. Jeżeli nie mamy muzealnego przedmiotu /trzepaczki/, od biedy możemy użyć nowoczesnego urządzenia.

Przygotowujemy tortownicę:

Spód wyłożyłam folią aluminiową i wysmarowałam masłem. Uwaga! Nie wolno smarować boków, bo ciasto opadnie.

Do tak przygotowanej tortownicy przełożyłam ciasto i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika /włączony dół i góra/ i piekłam ok. 30 minut. Zawsze sprawdzam metalowym drutem, czy ciasto jest upieczone. Jeśli jest, drut pozostaje czysty. W trakcie pieczenia nie otwieram piekarnika, a po upieczeniu staram się nie wyjmować biszkoptu, aż do wystygnięcia. Zdarza się, że się zagapimy i przedłużymy czas. Wtedy musimy wyjąć ciasto, żeby się nie przypaliło. Generalnie obowiązuje zasada wyluzowania. Im bardziej się przejmujemy, tym gorzej nam wychodzi

Masa do przełożenia:

Orzechy włoskie / 2,3 garście – to może być ok. 120g/ uprażyłam na suchej patelni trochę wcześniej, żeby przestygły. Uprażone mają lepszy smak, ale nie jest to konieczne. Następnie posiekałam suszone daktyle i orzechy – nie za mocno, na rozpoznawalne kawałki. Do miski wlałam 500 ml śmietany kremówki /30 procent z kartonika – Magda Gessler umarłaby, ale nie mam czasu na hodowlę krowy lub szukanie wiejskiej baby ze śmietaną/ i ubiłam robotem na średnich obrotach. Nie polecam ubijać na najwyższych, bo można uzyskać masło. Jak już  uzyskałam bitą śmietanę, dodałam serek mascarpone / może być mały 250 g lub duży/ i pół puszki masy kajmakowej np. o smaku orzechowym. Ilość kajmaku lub masy krówkowej zależy od zapotrzebowania na słodycz. To wszystko wymieszałam robotem na niskich obrotach.

20131204_095647

1/3 część masy odłożyłam i wymieszałam z rozdrobnionymi daktylami i orzechami. Biszkopt rozkroiłam na trzy części.  Pierwszą część położyłam na paterę /zawsze jest to górna część placka, dlatego że góra nigdy nie jest idealnie równa/, delikatnie nasączyłam mieszanką przegotowanej wody , spirytusu /nakrętka/ i kawowego Sheridan’sa /może być każdy inny likier kawowy lub migdałowy/ i nałożyłam masę z dodatkami. Przykryłam drugim krążkiem, nasączyłam i nałożyłam masę bez dodatków. To wszystko przykryłam wcześniej nasączonym ostatnim krążkiem. Boki i wierzch torcika obłożyłam masą, udekorowałam szprycą i osypałam uprażonymi płatkami migdałów.

20131204_100130 20131204_095706

IMG_0757

Dzisiaj przed pracą zrobiłam drugi taki torcik /biszkopt upiekłam wczoraj wieczorem/ i wykończyłam trochę inaczej.  Już go próbowałam z moją kuzynką Elą – stwierdziła, że jest znakomity i ucieszyła się, że  przepis będzie udostępniony.

20131204_101300

Powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You May Also Like