Wariacje na temat zupy porowej (zmodyfikowany przepis Eli)

Nie jestem wielką amatorką zup, ale ta skradła serce nie tylko moje, ale całej rodziny. Wszystko zaczęło się bardzo prozaicznie. Moja kuzynka, Ela, weszła w posiadanie większej ilości zup porowych Knorra i podzieliła się nimi oraz przepisem na ich przyrządzenie ze mną. Ja trochę zmodyfikowałam ów przepis i dzielę się nim z moimi wiernymi i nowymi czytelnikami. Postanowiłam reaktywować swoją działalność na blogu widząc niesłabnące zainteresowanie, jakie mi okazujecie, pomimo mojego obijania się od 2016 roku.

Oto przepis:

2 zupy porowe Knorra (nie wiem, czy są dostępne w Polsce, ale znajdziecie je na pewno w Niemczech)
1/2 kg mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego, ale może być takie, jakie lubicie)
3-4 duże pory (biała część)
3-4 ziemniaki
ok. 10 pieczarek średniej wielkości
3 serki topione kremowe
niewielka ilość oleju i masełka do podsmażenia składników
2l wody, jeśli lubimy na gęsto

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy niewielką ilość oleju, rozgrzewamy i dodajemy mięso mielone. Delikatnie podsmażamy. Dolewamy 2 litry wody i wsypujemy 2 zupy porowe w proszku (i w tej chwili Magda Gessler łapie się za głowę i wszystko wylewa, ale my dzielnie kontynuujemy nasze dzieło). Dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy ok 20 minut na małym ogniu. w między czasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i gotujemy w małym garnku. Następnie na patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojony w piórka por. Po chwili dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Możemy odrobinę podlać wodą lub bulionem (jeśli go mamy) i poddusić.

Do garnka z mięsem dodajemy por z pieczarkami i gotujemy ok 10-15 minut. Po tym czasie w zupie rozpuszczamy serki topione. To zajmuje chwilę i żeby je dokładnie rozpuścić trzeba poświęcić trochę czasu. Na końcu dodajemy ugotowane ziemniaki, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem według własnych upodobań.

A teraz wystarczy nalać na talerz lub do miseczki, dodać posiekaną natkę pietruszki i zajadać. Zupa jest bardzo sycąca, ale dla łakomczuchów można podać ją z grzanką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You May Also Like