Tiramisu-deser szybki i prosty

Idealny deser na upały. Nie masz jeszcze klimatyzacji, możesz pomyśleć o tiramisu. Ja dzisiaj pomyślałam i zrobiłam. Prawdę powiedziawszy jest to mój popisowy przepis. Opracowałam go wzorując się na recepturze pewnej Barbary ze Śląska. Został jednak zmodyfikowany i dostosowany do moich smaków.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 2 paczki biszkoptów do tiramisu /ja kupuję w Lidlu lub Biedronce w tygodniach włoskich/
  • 3 serki mascarpone 250 g
  • 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4-5 kropli olejku migdałowego
  • kakao ciemne do posypania
  • listki melisy, kwaśne owoce np. maliny do udekorowania, ale i bez tego można palce i talerzyki lizać

Przygotowanie:

  • jajka myję delikatnie z płynem do naczyń i sparzam wrzątkiem
  • oddzielam białka od żółtek
  • białka ubijam na sztywną pianę
  • żółtka ucieram z cukrem pudrem ( trzepaczkami do ubijania piany; nie robimy tego odwrotnie, bo białka się nie ubiją, a tak możemy nie myć trzepaczek)
  • do ubitych żółtek z cukrem dodajemy serek mascarpone i olejek migdałowy, łączymy
  • delikatnie łączymy wszystko z ubitą pianą
  • biszkopty moczymy w kawie (cukrowa posypka w trakcie moczenia jest u góry, natomiast w formie układamy ją do dołu w każdej warstwie, a są dwie)
  • na pierwszą warstwę biszkoptów nakładamy połowę masy z mascarpone, następnie druga warstwa biszkoptów moczonych w kawie
  • na biszkopty przychodzi druga część masy
  • gotowy deser posypujemy używając siteczko ciemnym kakao
  • Tiramisu wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc
  • nakładamy na talerzyk, dekorujemy i zajadamy
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You May Also Like