Warzywna przekąska

W sobotę moje dzieciaczki /córka i jej chłopak/ zrobiły dla nas wspaniałe spaghetti, a ja postanowiłam im się odwdzięczyć skromną kolacyjką. Bardzo lubię to danie, ponieważ daje duże pole do popisu i uruchamia wyobraźnię, a jednocześnie jest banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Tylko na końcowy efekt trzeba trochę poczekać, bo pieczenie zabiera ok. godziny.

IMG_0743

Przygotowałam duże naczynie żaroodporne, wysmarowałam je oliwą z oliwek.

Umyłam warzywa: bakłażana, cukinię, paprykę. Bakłażana pokroiłam w plastry/ można go pokroić w dowolny sposób/ i posoliłam z każdej strony, aby pozbyć się ewentualnej goryczy. po paru minutach wytarłam plastry ręcznikiem papierowym.Cukinię pokroiłam  na plastry wzdłuż. Paprykę oczyściłam z gniazd nasiennych  i pokroiłam w paski sporej wielkości. Obrałam ziemniaki, pokroiłam na mniejsze kawałki /szybciej się upieką/, każdy kawałek nacięłam w połowie i w szczelinę włożyłam plasterek boczku parzonego. Pieczarki obrałam /niektóre moje koleżanki tylko je myją, ale ja jakoś to obieranie wyniosłam z domu – moja mama dostałaby zawału jeśli bym tego nie zrobiła, a muszę Wam zdradzić, że była nauczycielką w szkole gastronomicznej/, przepłukałam i w całości umieściłam w moim naczyniu, tak jak pozostałe składniki.Polałam odrobiną oliwy z oliwek. Posypałam solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika / temp.180/. Można pod koniec włączyć termoobieg.  Często takę warzywną zbieraninę posypuję ziołami prowansalskimi, albo samą suszoną bazylią. Można dodać pomidorki koktajlowe lub suszone z oliwy, a pod koniec plastry mozzarelli.  A co wam przychodzi do głowy?

IMG_0745
Warzywa podałam z chlebkiem śródziemnomorskim z Lidla, ale może być bagietka lub ciabatta. ja preferuję same warzywa /tym bardziej, że składnikiem były ziemniaczki/

IMG_0746

2 comments
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You May Also Like