Szarlotka – znamy się od lat

Przepis prosty i szybki. Idealny w przypadku niespodziewanych gości.

Spód i wierzch wykonany jest z ciasta półkruchego. Mam zawsze w zamrażarce na wszelki wypadek. Można go użyć także jako spód do sernika.

Wykonanie:

Do miski przesiewam 3 szklanki mąki tortowej, dodaję 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Do drugiej miseczki wybijam 5 żółtek, dodaję 1 cukier wanilinowy i ubijam dodając 1/2 szklanki cukru pudru. Następnie dodaję pokrojone, zimne masło i 2 łyżki kwaśnej śmietany. Łączę to wszystko przy użyciu ręcznego robota z końcówkami do ubijania. Kiedyś wszystkie te składniki dodałabym do mąki i zarobiła siekając, ale dzisiaj jestem wygodna i dlatego używam sprzętu zmechanizowanego. Połączone składniki z drugiej miseczki wykładam do miski z mąką, robiąc wcześniej zagłębienie. Nożem łączę wszystkie składniki. Formuję z ciasta dwie kule i wkładam na min. 1 godzinę do lodówki – jeśli zamierzam wałkować.

Ja wolę tarkować ciasto na tarce do buraków i wkładam je do zamrażarki na kilka godzin, lub biorę wcześniej przygotowane i zamrożone kule.

20140406_211612

A jak przygotować jabłka? to też jest proste. Od kilku lat korzystam z jabłek przygotowanych w słoikach przez mojego znajomego prezesa Andrzejka. Doprawiam je jednak według mojego smaku. Na patelni karmelizuję 2 lub 3 łyżki cukru, dodaję jabłka ze słoika i doprawiam cynamonem.

20140406_123021

Jeśli nie miałabym jabłek w słoiku, dodałabym do skarmelizowanego cukru jabłka obrane i pokrojone w cząstki, po chwili dodałabym trochę wody i delikatnie podgrzewałabym, aż jabłka się rozpadną. Cynamon, jak w pierwszym przypadku.

Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i tarkuję ciasto. Podpiekam 10 min. w temp.180°C. Na podpieczone ciasto wykładam przygotowane jabłka. Na jabłka tarkuję pozostałą część ciasta i piekę jeszcze ok.40 minut.

20140406_213801 20140406_221809

Najchętniej podaję szarlotkę na ciepło z bitą śmietaną, lodami i sosem waniliowym / sos kupuję w Ikei/.

DSC_0894 DSC_0901

Powodzenia i smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You May Also Like