Sezon na dynie – zupa dyniowa tradycyjnie

Może nie jestem wielką fanką dyni, ale zupa dyniowa musi u mnie zagościć przynajmniej raz w sezonie. W tym roku wybrałam dynię hokkaido – jest mała, ma intensywną barwę i fajny, orzechowy smak.

IMG_1323

Dynię wymyłam, rozkroiłam,usunęłam pestki i wstawiłam do nagrzanego do ok.160°C piekarnika na ok. 1/2 godziny /musi się mocno zarumienić/.

IMG_1324

 

IMG_1325

W tzw. międzyczasie ugotowałam bulion. Oczywiście każdy gotuje go, tak jak lubi. Ja ugotowałam wołowo-drobiowy z pietruszką /korzeń/, marchewką – 2 sztuki średniej wielkości, selera 1/4 szt, poru, cebulki.Jak już był gotowy, wyłowiłam wszystko, oprócz marchewki, dodałam pokrojoną, upieczoną dynię, cztery pokrojone w kostkę surowe ziemniaczki i gotowałam, aż zmiękną.

Wystudzoną zupę zmiksowałam, doprawiłam solą, pieprzem. Dodałam startą gałkę muszkatułową i odrobinę cynamonu oraz niewielką ilość /ok 50 do 100 ml/ śmietany 30% – w zależności od ilości zupy.

Zupę lubię podawaćz podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Mogą też być grzanki lub czipsy ziołowe np. z szałwi lub bazylii smażone w głębokim tłuszczu, jak frytki. UWAGA: smażymy po 1-2 listków – tłuszcz bardzo pryska.

2015-10-27_1445969657

Smacznego.

Życzę wielu własnych pomysłów na zupę dyniową. Podzielcie się nimi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You May Also Like